درمان زانو (پا) پرانتزی
زانوی پرانتزی یا در اصطلاح پزشکی ژنو واروم به عارضهای اطلاق میشود که در اثر ابتلا به آن فاصله بین زانوها هنگام ایستادن و چسباندن پاها و مچ پاها به یکدیگر بیش از حد طبیعی میشود و زانوها به شکل کمان یا پرانتز درمیآید و یک یا هر دو پا درگیر این عارضه میشود. زانوی پرانتزی در دوران کودکی شیوع بالایی دارد و دلیل بروز یافتن آن غالباً به نحوه قرار گرفتن جنین در رحم مادر مربوط میشود. این عارضه تا سن ۳ تا ۴ سالگی بهخودیخود اصلاح میشود و زانو به شکل طبیعی درمیآید. چنانچه این بدشکلی همراه با بیماریهای دیگری باشد، استفاده از بریس (زانو بند) یا انجام جراحی ضرورت مییابد.
درمان
پای پرانتزی را در سنین پایین ممکن است بتوان با روشهای درمانی بدون جراحی و حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی بهبود یابد اما با بالا رفتن سن کودک میزان پاسخ دهی به درمانها رفته رفته کاهش میابد . در صورت مناسب بودن سن کودک روش های غیر جراحی جهتدرمان زانوی پرانتزی به کار گرفته می شود اما در صورت بالا بودن سن کودک ( بالای 4 سال معمولا) و یا عدم پاسخ دهی به روش هایدرمان زانوی پرانتزی بروش غیر جراحی ، گزینه جراحی مد نظر قرار خواهد گرفت . در ادامه انواع روش های جراحی و غیر جراحی برایدرمان پای پرانتزی بررسی شده است.
فیزیوتراپی، ورزش و حرکات اصلاحی
تمرینات اصلاحی و ورزش برای پای پرانتزی برای تقویت عضلات اطراف زانو و بالایران طراحی شدهاند .برای کودکانی با سن خیلی کم، که زانو پرانتزی در آنها تشخیص داده شده، نرمش و حرکات اصلاحی پای پرانتزی ویژه می تواند اثر بخش باشد.
درمانهای دستی و ماساژ
این روش درمان زانوی پرانتزی نیز برای کودکان با سن پایین انجام می شود و اگر به صورت منظم انجام شود میتواند به رفع انحراف زانو کمک کند .
بریس
یکی دیگر از اقداماتی درمانی استفاده از بریس های مخصوص علائم زانو پرانتزی می باشد که در صورت تشخیص بیماری پای پرانتزی در سنین کم به کار گرفته میشود. این بریس ها با اصلاح راستای پای کودک به مرور زمان انحنا و انحراف زانو را کاهش میدهد . این روش درمانی در موارد میزان انحراف کمتر زانو می تواند موثر باشد .
کفی و کفش طبی
استفاده ازکفش هایی که برای پای پرانتزی طراحی شده است باعث تنظیم پاها و پیشگیری از آسیب دیدن آنها میشود . طراحی این کفشها یا کفی های مخصوص به صورتی است که در کنارههای بیرونی پا،ضخامت کفی کفش بیشتر است و باعث کاهش دردهای شدید و بهبود وضعیت تعادل پاها میشود.
جراحی
برای افرادی که میخواهند با کمک روشهای درمانی غیرتهاجمی مشکل زانوی پرانتزی خود را حل کنند، قطعا جراحی اولین گزینهی درمانی نیست. اما با این حال در برخی موارد که میزان بدشکلی پاها شدید است، تنها راه بر طرف کردن مشکل، انجام جراحی میباشد. در واقع جراحی تنها راه برطرف کردن کامل حالت پرانتزی پاها در افراد بزرگسال است. پرکاربردترین تکنیک جراحی برای درمان پای پرانتزی، استئوتومی است.