تشخیص انحراف ستون فقرات
انحنای ستون فقرات ناحیه کمر اختلالی است که باعث می شود که ستون مهره های مفصل کمر به سمت راست و چپ خمیده شود. انحنای ستون فقرات در اکثر موارد در افراد بین سنین 9 تا14 سالگی در دوران بلوغ و رشد ایجاد می شود. ستون فقرات یکی از حیاتیترین قسمتهای بدن ماست که از بدن پشتیبانی میکند و امکان حرکت کردن بدن در جهات مختلف را ممکن میسازد. آناتومی مهره های کمر به نحو شگفتانگیزی خلق شده و ساختار آن به گونهای است که عملکردهای بسیار زیادی دارد.
انحنا یا انحراف ستون فقرات اغلب خفیف است و نیازی به درمان خاصی ندارد اما در موارد شدید درمان هایی مانند کاربرد بریس یا جراحی برای درمان این عارضه به کاربرده می شود. خمیدگی دیگری وجود دارد که باعث انحنای ستون فقرات به سمت جلو میشود و به آن کیفوز گفته می شود و به هیچ گونه درمانی نیاز ندارد.
تشخیص
در صورتی که شخص بزرگسالی دچار اسکولیوز شود، لازم است قبل از اقدام به درمان، وضعیت انحراف ستون فقرات او به دقت ارزیابی شود و علل احتمالی بروز اسکولیوز نیز تشخیص داده شوند. اولین قدم برای ارزیابی وضعیت بیمار، علت ابتلای او به اسکولیوز و بررسی سایر مشکلات احتمالی، گرفتن شرح حال از بیمار و بررسی سوابق پزشکی او است. متخصص طب فیزیکی ممکن است در مورد موارد زیر از شما سوال کند:
· سوابق خانوادگی در ابتلا به این عارضه
· زمان بروز یا شدت گرفتن ستون فقرات
· نحوهی پیشروی انحراف و شدیدتر شدن آن
· داشتن درد
· اختلال در دفع مدفوع و ادرار
· عملکرد و کارایی عضلات
· سابقهی انجام جراحی در گذشته
معمولا بعد از ارزیابیهای اولیه، انجام رادیوگرافی با اشعهی ایکس تجویز میشود تا متخصص طب فیزیکی بتواند ساختار و شکل ستون فقرات را ببیند و میزان انحراف آن را اندازه گیری کند. بسته به نتایج به دست آمده از معاینات اولیه و رادیوگرافی، ممکن است انجام تستهای بیشتری مانند اسکن MRI و CT SCAN و تست نوار عصب و عضله تجویز شوند تا ارزیابیهای بیشتری بر روی ستون فقرات انجام شود.