تاثیر بازی درمانی بر بیش فعالی
شیوع بیش فعالی رو به افزایش است ، ولی والدین از استفاده کردن داروهای روانپزشکی برای کودکان خود ترس خاصی دارند.
بازی درمانی یکی از روش های درمانی بسیار موثری برای این کودکان است. اما تاثیر بازی درمانی بر بیش فعالی کودک چیست؟ کودک مبتلا به بیشفعالی از توجه به جزئیات ناتوان است و در تمرکز هنگام فعالیت و بازی مشکل دارد.همچنین هنگام صحبت مستقیم با او، به نظر میرسد که گوش نمیدهد و اغلب قادر به پیگیری دستورات یا اتمام کارها نیست و اغلب وسایل خود را گم می کند (وسایل مدرسه و اسباب بازی) و فراموشکار است.
بازی درمانی برای کودکی با این مشکلات شامل مواردی از جمله انواع بازیهای هدفمند و سیستمهای مبتنی بر پاداش و محرومیت است که تاثیر خوبی روی بیش فعالی کودک دارد.
بیش فعالی
بیش فعالی کودکان
انواع بازی ها
بازی نقطهچین (نقاشیهای نقطه چین با اعداد)
به کودک بگویید کف دست را روی کاغذ بگذارد، انگشتانش را باز کند و دور انگشتان و کف دست را با مداد خط بکشد (با دست غالب)، سپس اعداد ۱ تا ۱۵ را به صورت پراکنده و نامرتب در شکل ایجاد شده بنویسید.
از کودک بخواهد اعداد را به ترتیب از ۱ تا ۱۵ پیدا کرده و دور آن خط بکشد. این بازی برای بهبود توجه انتخابی کودک موثر است.
بازی مار
در این بازی ، کودک باید تصاویری را که به صورت راههای پرپیچ و خم کشیده شدهاند، از یک نقطه شروع و به نقطه پایان برساند. از تصاویر جذاب و معنادار استفاده کنید. (مثلا جوجه را به لانهاش برساند) کودک برای راحتتر شدن کارش، ابتدا به کمک چشم تصاویر را نگاه کرده و مسیر را دنبال میکند.
در این بازی، علاوه بر افزایش توجه و تمرکز، کودک یاد میگیرد اگر کاری را شروع کرد باید تلاش کند تا آن را به پایان برساند. در این بازی سیناپسها و راههای مغزی کودک تقویت شده و قدرت تفکر و تحمل کودک برای رسیدن به نتیجه و راهحل بالا میرود.
پیدا کردن تفاوتهای دو شکل مشابه
در این بازی دو نقاشی که به ظاهر کاملا شبیه هم هستند ولی عمدا چند اختلاف باهم دارند، در کنار هم قرار داده میشوند. از کودک بخواهید اختلافات را در تصاویر علامت بزند. با پیدا کردن هر اختلاف او را به ادامه کار تشویق کنید.
بازی درمانی و بیش فعالی
کودک پیش فعال، معمولا یک بازی یا یک فعالیت را تا آخر به سرانجام نمی رساند و در نیمه راه رها می کند اما به هر حال کودکان در سن مدرسه، برای یادگیری درس های خود و انجام تکالیف شان، نیازمند حدی از توجه و تمرکز هستند و اگر کودک نتواند توجه و تمرکز خود را کنترل کند، در یادگیری و انجام تکالیف خواندن، نوشتن و ریاضی دچار مشکل می شود.بدترین تنبیه برای کودک بیش فعال، این است که از او بخواهید کاری انجام دهد که نیاز به توجه و تمرکز داشته باشد؛ مثلا به او بگویید بیا با هم این مسئله ریاضی را حل کنیم. در این حالت معمولا کودک حاضر است هر کار دیگری بکند، به غیر از تمرکز روی آن مسئله ریاضی. در موارد بسیار شدید باید ضمن بازی درمانی از دارو درمانی نیز استفاده نمایید و به کلینیک روانشناسی کودکان مراجعه کنید.
روش اجرای بازی درمانی برای کودکان
1- بازی ها و فعالیت هایی که با هدف یکپارچه سازی حسی و همچنین تعدیل پر حرکتی صورت می پذیرد که شامل ۱۰ فعالیت جداگانه است.
۲- بازی ها و فعالیت هایی جهت افزایش تحمل شامل ۳ فعالیت می باشد
۳- بازی ها و فعالیت هایی جهت افزایش خود کنترلی شامل ۴ فعالیت
۴- بازی و فعالیت جهت افزایش توجه و تمرکز شامل ۳ فعالیت
بازی هایی مانند پازل، راه رفتن بر روی تختههای تعادلی، مسدود کردن نخود و لوبیا و تشکیل خانه، نقاشی و فعالیتهای بدنی را در درمان اختلال بیش فعالی و کمبود توجه می توانند موثر باشند.
بازیهایی مانند پازل موجب تمرکز مبتلایان به این اختلال میشود، بنابراین استفاده از پازل ها میتواند مشکل عدم یادگیری در این کودکان را که بخشی از آن به عدم تمرکز مربوط شود برطرف کند.
استفاده از مداد رنگی و نقاشی، راه دیگری برای درمان اختلال بیش فعالی وکمبود توجه است. باید از بازیها و شیوههای کم خطر در درمان کودکان بیش فعال استفاده کرد چرا که آنها دچار نقص توجه هستند و بازیهایی که نیاز به توجه دارند را نمیتوانند انجام دهند.
همچنین میتوان برای بالا بردن تمرکز و دقت این کودکان یک صفحه حاوی مطلبی ورزشی به کودک بدهیم و از او بخواهیم تا دور تمام کلمات «توپ» خط بکشد
http://mehrbrainclinic.com.
.