♦️درمان و نشانه های روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی یا Rheumatoid arthritis یک بیماری است که موجب التهاب، درد و تورم مفاصل بدن می شود. این بیماری معمولا مزمن بوده و در دراز مدت می تواند موجب تخریب مفصل شود. از هر صد نفر یک نفر در طول عمرش به نوعی به این بیماری مبتلا می شود. روماتیسم مفصلی می تواند زمینه خانوادگی داشته باشد.
♦️نشانههای رماتیسم مفصلی
بیماری شروع آهسته یا ناگهانی دارد و با علائم درد، تورم، گرمی، محدودیت حرکت و خشکی صبحگاهی مفاصل همراه است. درد مفاصل با استراحت و بیحرکتی تشدید شده و به مرور زمان در طی روز و با کار کردن و فعالیت آرام تسکین پیدا میکند.
التهاب مفصل به مرور زمان باعث تخریب غضروف مفصلی و ساییدگی استخوان و به دنبال آن تغییر شکل مفصل میشود.
در بیماری آرتریت، بیشتر مفاصل انگشتان و کف دست، مچ دست، آرنج دست، پا، مچ پا و گاهی اوقات مهرههای گردنی درگیر میشوند.
بیماران ممکن است علائم خارج مفصلی (سیستمیک) مانند تب، ضعف، خستگی زودرس، بیاشتهایی ، کاهش وزن و برآمدگیهای زیر پوست به گرههای روماتوئید داشته باشند. گاهی نیز درگیری عروق و اعصاب پوست یا سایر اعضای بدن مثل کلیه، ریه، طحال، کبد و... و درگیری چشمی و خونی دیده میشود.
♦️درمان روماتیسم مفصلی
منظور از درمان این بیماری کاهش درد و ورم، کاهش یا توقف تخریب مفاصل و در مجموع بهتر کردن کیفیت زندگی فرد است.
روشهای درمانی مورد استفاده در بیماری روماتیسم شامل تغییر در شیوه زندگی(بسیار حیاتی)، استفاده از داروها، جراحی، روشهای درمانی جایگزین یا تکمیلی نظیرفیزیوتراپی، کاردرمانی، وسایل کمککننده به مفصل و وسایل کمک حرکتی میباشند.
در زمینه فیزیوتراپی ذکر این نکته واجب به نظر می رسد که؛فیزبوتراپیست و بیمار هردو باید بدانند که بعد از مرحله مزمن بیماری بازگشت به عقب امکان پذیر نیست و هدف از فیزیوتراپی باید حلوگیری از پیشرفت سریع بیماری از یک سو و حفظ استقلال بیمار از سوی دیگر باشد(منظور از استقلال توانایی انجام فعالیتهای روزمره در زندگی می باشد)
از لحاظ دارویی داروهای ضدالتهابی مانند انواع کورتون ها، داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی و داروهای غیراستروئیدی برای درمان روماتیسم استفاده میشوند.
لازم به ذکر است زمانیکه صحبت از بیماریهای روماتیسمی میشود تنها یک نوع آن بیماری روماتیسم مفصلیست و این رده از بیماریها دارای تنوع بسیاری می باشند.
دکتر مجید داستانی
@Dr_Majid_Dastani
شبکه عمومی فیزیوتراپی در تلگرام
@physiolife