قوز کمر و درمان آن
اصلاح وضعیت های غلط بدن
علائم و نشانه ها
آشکارترین علامت وجود قوز پشت، هلالی شکل بودن پشت است. وجود قوس شدید در قسمت بالایی ستون فقرات، باعث خم شدن بالا تنه فرد به جلو میشود.
ممکن است فرد مبتلا علاوه بر داشتن پشت خمیده شکل، علائم زیرا را هم داشته باشد:
• درد ملایم تا شدید در پشت
• درد گرفتن پشت در هنگام حرکت
• خستگی
•وجود حساسیت به لمس و سفتی در ستون فقرات •رو به جلو خم شدن سر•درد سینه و مشکل تنفس (در موارد شدید)• بالاتر بودن یکی از شانهها از دیگری• سفتی عضلات همسترینگ (عضلات پشت رانها)
همچنین پشت فرد، بسته به شدت هلالی بوده ستون فقرات، خمیده یا قوزدار نیز به نظر میرسد.
علت ها و دلایل
-قوز کمر میتواند به دلایل زیر بروز کند
▪️• بد قرار گرفتن بدن در یک دوره طولانی، که یکی از دلایل شایع قوز کمر است. قرارگیری مداوم بدن در حالت خمیده عوارض زیادی دارد، که ضعیف شدن عضلات و رباطهای کمر و افزایش قوس ستون فقرات نمونههایی از آن هستند.
▪️• وجود مشکلی در ساختمان ستون فقرات. چندین عارضه وجود دارد که ساختمان ستون فقرات را درگیر میکنند، مانند، ورم مفاصل، پوکی استخوان، کیفوز شوئرمن، شکستگیهای ستون فقرات، اسپوندیلولیستزیس (لغزش مهره)، نوروفیبروماتوز و اسپینا بیفیدا.
▪️• قوز پشت مادرزادی، که به معنی وجود قوز کمر در هنگام تولد است. این مورد کمیابترین نوع قوز کمر غیرطبیعی است که ناشی از رشد غیرطبیعی ستون فقرات در رحم است.
تشخیص
در طول معاینه فیزیکی، پزشک یا فیزیوتراپیست قدتان را چک میکند و ممکن است از شما بخواهد که از کمر به طرف جلو خم شوید و در همان حال از کنار، ستون فقراتتان را مشاهده کند. در صورت وجود قوز کمر و پشت، در این وضعیت هلالی شکل بودن قسمت بالایی پشت آشکارتر میشود. همچنین معمولاً پزشک برای چک کردن رفلکسها و قدرت عضلاتتان یک معاینه عصبی هم از شما به عمل میآورد.
بسته به علائم و نشانههایتان، ممکن است به عکس رادیولوژی، سیتیاسکن، امآرآی یا آزمایشهای عصبی نیاز داشته باشید.
راه ها و روش های درمان
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی گزینه درمانی مفید و مهمی برای قوز کمر است. این شیوه خصوصاً برای موارد قوز کمر وضعیتی مفید است، زیرا فیزیوتراپیست میتواند به شما کمک کند که یاد بگیرید چگونه وضعیت قرارگیری بدنتان را اصلاح کنید و عضلات ستون فقراتتان را تقویت نمایید. البته، فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به موارد قوز کمر ساختاری ، مانند قوز کمر شوئرمن ناشی از شکستگیهای ستون فقرات هم توصیه میشود.
درمان فیزیوتراپی به میزان قوس کمر و علائمتان بستگی دارد.
در اکثر افراد مبتلا به قوز پشت، فیزیوتراپی به تقویت عضلات پشتیبان ستون فقرات و اصلاح وضعیت بد قرارگیری بدن کمک میکند. در موارد شدیدتر یا هنگامی که قوز کمر به سرعت در حال وخیمتر شدن است، ممکن است برای پیشگیری از انحنای بیشتر کمر نیاز به پوشیدن بریس ستون فقرات و یا حتی انجام عمل جراحی ستون فقرات باشد.
در چنین مواردی، فیزیوتراپی پس از عمل جراحی آغاز میشود تا به روند بهبودی کمک کرده و سرعت آن را افزایش دهد.
اگر چه برنامه فیزیوتراپی متناسب با نیاز شما طراحی میشود، اما معمولاً شامل موارد زیر است: -انجام انواعی از تمرینان حرکتی برای کاهش سفتی ستون فقرات، گردن و شانهها -حرکات کششی غیرفعال برای افزایش دامنه حرکت و کاهش گرفتگی. -درمان دستی و متحرکسازی مفاصل
-ماساژ بافتهای نرم
-تمرینات تقویت عضلات شکمی و باز کننده پشت، برای ثبات ستون فقرات و به حداکثر رساندن تواناییهای عملی آنها
-گاهی اوقات تمرینات تنفسی مانند تنفس کنار دندهای و دیافراگمی، برای کاهش سفتی دندهها، آموزش داده میشوند.
-مدیریت دائمی وضعیت قرارگیری بدن. اغلب برای غافل نشدن از وضعیت بد قرارگیری بدن و اصلاح آن از آینه درمانی استفاده میشود.
-ارزیابی ارگونومیک.
البته، باید دانست که اصلاح قوز کمر زمان بر است و برای به دست آوردن بهترین نتیجه، پیروی از آموزشهای فیزیوتراپیست بسیار ضروری است.